De bibliotheek

Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst er uit? De beleving verandert en een organisatie moet hier op inspelen. Bibliotheken maken beleidsplannen, schrijven visies en trachten ‘toekomstproof’ te zijn.

Maar wie heeft er tijd een goede toekomstvisie te schrijven? En is er iemand die de vaardigheden in huis heeft een kwalitatieve tekst af te leveren?

Toekomstvisie
Een beleidsplan of een toekomstvisie moet er perfect uitzien. De Raad van Toezicht moet akkoord gaan en nog belangrijker: het moet indruk maken op de opdrachtgever: de gemeente. Het kan dan zinvol zijn om een beleidsstuk of visie door een buitenstaander te laten schrijven. Voor Bibliotheek Midden-Brabant ontwikkelde ik een toekomstvisie die inspeelt op de plannen om de hoofdlocatie te verhuizen naar de nog te ontwikkelen Spoorzone in Tilburg. Voordat ik de visie schreef heb ik research gedaan naar ontwikkelingen in de bibliotheekwereld. Samen met mijn achtergrond als cultuurwetenschapper en vaardige pen plaatste ik het beleid van de bibliotheek in een context.

Scenario-analyse
Welke bibliotheek is in deze tijd van bezuiniging niet bezig met haar bestaansrecht? Het denken in scenario’s kan hierbij lucht geven. Als organisatie neem je even afstand van de dagelijkse gang van zaken en kijk je naar de wereld buiten de bibliotheekmuren. Een scenario-analyse maken is een goede methode voor elke bibliotheek die in wil spelen op trends en ontwikkelingen, maar ook nadenkt over een onzekere toekomst. Het werkt zeer inspirerend! Voor Bibliotheek Midden-Brabant schreef ik een scenario-analyse. Hiervoor nam ik deel aan de werkgroep die brainstormde over trends, ontwikkelingen en invloeden. Vruchtbare brainstormsessies die tot interessante scenario’s leidden.

Lees hier mijn artikel in Het Bibliotheekblad over de scenario-analyses waaraan ik werkte bij Bibliotheek Midden-Brabant.

Advertenties
2 Responses “De bibliotheek” →

 1. Jelle van der Weijde

  31 juli 2012

  Dag Joset, een erg leuk artikel dat ik graag wil gebruiken voor mijn essay over scenario analyse in Hendrik Ido Ambacht. Kun je mij de uitwerking van de scenario’s sturen ?

  Jelle van der Weijde

  Beantwoorden
  • Hoi Jelle,

   Ik wilde je even een e-mail sturen maar die komt niet aan. Je kunt mij een mail sturen (joset.vanderhoeven@gmail.com) dan kan ik je vraag beantwoorden.

   Groeten,
   Joset

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: